ÉPÜLETTERVEZÉS - MŰSZAKI VEZETÉS -  ÉRTÉKBECSLÉS

   

Költségvetés

2017. január 1. napjától az egyszerű bejelentés kötelező mellékletét más tartalommal kell készíteni. A továbbiakban már a PDF/A formátumban feltöltött kivitelezési dokumentációnak nem tervezői, hanem „csak” költségvetési kiírást kell tartalmaznia.

A változással a költségvetési kiírás az engedélyezési eljárás alapján épülő épületek kiviteli terveihez csatolt költségvetési kiírásokhoz vált hasonlóvá (ahhoz igazodott), valamint megszűnt a feladat kizárólag a tervezőhöz való hozzárendelése. A változás oka lehet, hogy általánosságban egy tervezői költségvetési kiírás nem mindig fedi a kivitelezéshez készült költségvetési kiírást, hiszen a kivitelezés során történhet olyan bejelentéshez nem kötött változtatás, mely a szabályoknak megfelel, de a költségvetés összegére ugyanakkor hatással van, és így eltér a kivitelezési dokumentációhoz készítettől.

A módosítás az építkezés gyakorlati megvalósításához kívánja igazítani a jogszabályi előírást [482/2016. (XII. 28.) Korm. rend. 54. § (1) bek.; 1997. évi LXXVIII. tv. 33/A. § (1) bek.; 155/2016. (VI. 13.) Korm. rend. 1. § és 1. számú melléklet I. rész].

 

Költségvetési kiírást (csak építészeti) a TERC KFT. programjával készítem, árazott és árazatlan formában, így építtető a kapott kivitelezési árajánlatokat össze tudja vetni a kivitelezőtől kapott kapott vállalási árral.

A költségvetés készítése a kiviteli tervdokumentáció részeként a tervezési díjban benne foglaltatik.

Amennyiben nem általam készített tervdokumentáció alapján kell árajánlatot készíteni, akkor a kivitelezési költség fél %-a (0,5 %) a költségvetés készítésének díja, de minimum 50.000.- Ft.

Herczegné Maróti Györgyi

magasépítő mérnök,  műszaki tanár, ingatlanszakértő

2030 Érd, X., Kárpáti utca 9.

06-23-393-300, 06-30-876-47-49

herczegne@gmail.com

Asztali nézet